De gladiator en de Rudis

Een gladiator die zijn vrijheid terug kreeg, ontving de Rudis. De Rudis was een houten zwaard en was het symbool van zijn herwonnen vrijheid. De organisator van de spelen (munerarius) kon een gladiator de Rudis toekennen als het publiek hierom vroeg.
De Rudis kon om een aantal redenen gegeven worden:
-de gladiator liet in de arena ongekende moed en dapperheid zien
-de gladiator had ongeveer 3 jaar gevochten in de arena

Het schenken van een Rudis aan een gladiator was niet iets wat vaak voorkwam. Tenslotte gingen de spelen om het tevreden houden van het volk. En het volk zag het liefst een moedige en goede vechter in de arena. En op het moment dat zo’n populaire gladiator een Rudis kreeg, was hij niet meer te zien in de arena…
Ook de eigenaar van de gladiatorschool (ludus) waar de gladiator trainde, zat er niet op te wachten dat zijn gladiator een Rudis kreeg: in dat geval was hij zijn inkomstenbron kwijt.

Na het ontvangen van de Rudis was de gladiator niet langer een slaaf maar een Rudiarius (vrijgelaten gladiator). Een Rudiarius had een soort van heldenstatus vergelijkbaar met sporthelden in onze tijd.

Jij en de Rudis

De Rudus was een symbool van vrijheid. De gladiator had keer op keer gevochten voor zijn leven. Gruwelijke gevechten met vaak oneerlijke omstandigheden. Gevechten in zware weersomstandigheden. Gevechten waarbij niet werd gevraagd of de gladiator zich fit voelde die dag. Een gladiator kon alleen maar winnen door keihard te trainen. Met een ijzeren discipline. Zijn leven hing er van af. Opgeven was geen optie. Opgeven betekende sterven. Zijn vrijheid kon hij herwinnen in de arena....dat was zijn doel.
Diezelfde mindset is nodig voor jouw strijd. Weliswaar (meestal) geen strijd op leven en dood, maar wel de strijd om jouw doel te halen. Om jouw leven te veranderen. Om jouw mislukte pogingen achter je te laten. Je zelf te bevrijden uit de gevangenschap van negativiteit. Door het halen van jouw doel word je een vrij mens met positieve vooruitzichten. Een nieuwe start.